Toink Toink!♥
sakitnya...sampai hati awak kan? saya harap awak bahagia k? assalamualaikum. :'(
// eralorr7: tutorial : corak dalam tulisan(clipping mask) - photoshop

Wednesday, January 16, 2013

tutorial : corak dalam tulisan(clipping mask) - photoshop



Assalamualaikum korang semua...korang semua sihat tak???...bagus kalu sihat...hari ni tetiba jew era rasa nak buat tutorial pasal clipping mask a.k.a corak dalam tulisan...mula-mula susah jugak buat tutorial nie last-last boleh jugak buat sampai terlompat-lompat...haha...okeylarr jom kite usha tutorial kat bawah nie tapi korang mesti kena ada ADOBE PHOTOSHOP tak kiralah yang ke berapa pon janji ada and kalu takde korang mesti download dekat sini ...jom!^^sorry larr kalu lambat loading sebab ada banyak gambar...clipping mask yang era maksudkan tu adalah:




 1.mula-mula korang kena bukak ADOBE PHOTOSHOP korang and pilih FILE>NEW...


2.lepas tu korang adjust larr weight and height tu...jangan lupa tukar kepada transparent dekat background contents ye!...


3.kemudian,dia akan keluar macam kat atas nie...and then,korang tekan T untuk tulis caption korang...korang tulis larr ape-ape pon kat caption korang tu...lebih baik korang pilih PORKY'S FONT...kalu takde,korang boleh search kat google...




4.kalu nak adjust caption korang tu plak...korang tekan MOVE TOOLS macam pic kat atas nie...



5.pastu korang pegi kat FILE>OPEN untuk pilih background yang korang suka...lepas tu,dia akan jadi sekali kan?...so korang mesti tarik background dengan caption tu biar jadi satu persatu macam kat atas nie...



6.then,korang klik kat background tu sekali...pastu,tekan CTRL+A dan garis-garis putus akan keluar macam kat pic atas nie...



7.selepas tu,korang tekan plak CTRL+X...dia akan jadi macam pic kat atas nie...



8.next,korang klik plak kat caption korang tu and tekan CTRL+V...



9.dia akan jadi macam nie...lepas tu,kalu background tu kecik macam kat atas nie...korang boleh pegi kat EDIT>FREE TRANSFORM untuk adjust korang punya background jadi besar gitu...



10.lepas korang adjust background tu,korang tekan balik MOVE TOOLS...then,dia akan tanya APPLY THE TRANSFORMATION???...korang tekan larr APPLY...pastu,korang tekan plak LAYER>CREATE CLIPPING MASK...



11.akan jadi macam nie right???...ok...dah siap!



12.lepas tu,kalu korang nak edit ape-ape kat caption tu...korang pegi larr kat LAYER>LAYER STYLE>BLENDING OPTIONS untuk edit...

ok!!!...dah siap!!!...jangan lupa plak untuk tukar format file kepada PNG...kalu menjadi...please komen ye!...era buat tutor nie secara terperinci tau...gud luck!!!...

2 comments :

❤Assalamualaikum... :D
❤Sila tinggalkan comment anda disini... :D
❤Comment yang baik2 jew tau!... :D
❤Thank you!... :D

 
| This blog fully designed by THIS GIRL| Don't you dare want to copy it! | Alright reserved by eralorr7@era |